CUIZINE

Tilberedning af hummer kan være strafbart

Tilberedning af hummer | Cuizine
Billede: Arkivfoto

Hummer er en delikatesse, men tilberedningen af selvsamme er nogle gange noget, der kan dele vandene. Faktisk kan tilberedning af hummer i nogle tilfælde være direkte strafbart. I hvert fald hvis du gør det på den forkerte og knap så humane måde.

Må man koge en levende hummer?

Det, om man må koge en levende hummer, er netop stridspunktet i denne sammenhæng. Mange kokke, fiskehandlere og gastronomer mener, dette giver den bedste smag fra en hummer. Mest smagfuld og friskt. Dyreværnsorganisationer går i den modsatte retning og kalder det brutalt, barbarisk og dyremishandling. Problemet er, at hummeren ikke dør øjeblikkeligt. Dem, der vælger at koge hummeren levende, gør det ved, at den levende hummer kommer med hovedet først i spilkogende vand. Ifølge tilhængerne af denne metode, dør hummeren med det samme og lider derfor ikke. Det er Dyrenes Beskyttelse dog ikke enige i. Det samme gør sig gældende for lovgivningen, hvor det faktisk er ulovligt at aflive hummere ved kogning.

Straf for at bryde loven

Strafferammen for at koge en levende hummer går fra en bødestraf til fængsel i op til fire måneder. Loven er dog ikke blevet prøvet ved domstolene, men ifølge Dyrenes Beskyttelse afviser de ikke at gøre netop det, hvis der på et tidspunkt kommer en sag, hvor det vil være aktuelt. De opfordrer dog samtidig forbrugerne til at gå forrest i kampen for at komme mishandlingen til livs. Korrekt tilberedning af hummer starter nemlig lige så meget hjemme i køkkenet, som der hvor hummeren købes.