Hver sæson har sine råvarer og retter, der er næsten ikke noget skønnere end at sætte tænderne i forårets sprøde grønne asparges, eller om sommeren at proppe os med dejlige danske kartofler, eller til efteråret at varme os på dampende gryderetter. Ved at lade dig inspirere i køkkenet af årstidens skiftende udbud af grøntsager, opnår du helt automatisk en større variation på din tallerken, samtidig med at du opnår den bedste smag og naturlige høje næringsværdi. Vi har udvalgt nogle lækre grøntsager, der gør sig rigtig godt til årstiden lige nu.
Tekst: Maria Jakobsen
Blomkål er en sæsongrøntsag, der hører sommeren til. Resten af året eksporteres blomkål, men de danske blomkål er smagsmæssigt overlegne. Blomkål er nok det kål, der smager mindst af kål. Blomkål kan spises på et utal af måder. Rå, let kogt, i den klassiske blomkålsgratin, kogt og blendet til suppe. Blomkål indeholder en stor mængde af de sunde kostfibre, B- og C-vitamin, samt fosfor og kalcium. Blomkål skal opbevares indpakket for sig selv i køleskabet. Små blomkålsbuketter kan også anvendes rå i salater, derudover er blomkål godt med en skarp dressing, f.eks. med en grov, sød sennep og hvidvinseddike.
Hverdagsspisen
Kartoflen er helt enkel hverdagsmad, når det er bedst, men kan også mikses på mange forskellige måder og bruges i dag både til hverdag og fest. Hver dansker spiser i dag i gennemsnit 70 kg kartofler om året. Kartofler er fyldt med gode kostfibre og lav på fedtmængde. De indeholder en stor mængde C-vitamin, og derudover er kartoflen fyldt med bl.a. B- og K-vitamin, kobber, fosfor, jern, magnesium og calcium. Kartoflen kan tilberedes på et utal af måder, steg den, bag den, flæk den, mos den, riv den eller kog den. Kartofler bør opbevares mørkt og køligt og er generelt bedst inden for de første to uger.
Det kegleformede kål
Spidskål er meget mild i smagen og indeholder derfor heller ikke helt så mange sunde stoffer som andre kåltyper. Spidskål er selvfølgelig stadig en sund og meget kaloriefattig spise, og bare 100 gram af denne kål dækker hele ens daglige behov for C-vitamin. Derudover er det propfyldt med mættende kostfibre. Spidskål kan meget mere end, hvad man måske tror. Spis spidskål råt, dampet, lynstegt, blanceret, farseret eller braiseret. Spidskål har et løsere bladhoved end andre kålsorter med en sød og mild kålsmag. De første sommerspidskål er lækre og lysegrønne og kan derfor sagtens erstatte salaten.
Den elskede tomat
Tomaten er en kendt ingrediens i alle køkkener, og det er svært at gøre noget ved tomaten, så den ikke smager godt. En vigtig hovedregel er dog at huske, at tomater ikke må opbevares på køl, da den så mister den skønne smag. Tomaten er bedst om sommeren, det er nemlig solen, der giver tomaten smag. Tomater smager fantastisk bare som den er, eller skåret til salatskålen, hakket til salsa. Tomater får en god smag sammen med løg, basilikum, olivenolie og balsamisk vineddike. Tomater indeholder vigtige antioxidanter, samt C-vitamin og kalium.
Den orange rod
Da guleroden kom til Europa var den lilla. Den orange gulerod, som vi kender den, har hollænderne senere fremavlet. Gulerodsstave er geniale på ethvert middagsbord, derudover pynter en gulerod altid i salatskålen. Gulerødder kan også koges til supper, steges i wokken, eller rives til en lækker råkostsalat. Nye gulerødder, især med top er en lækker tilføjelse til grillen. En gulerod er fyldt med masser af fibre, C – og K-vitaminer og mineralerne kalium og mangan. Derudover indeholder den betacaroten. Det er bedst at opbevare en gulerod køligt og uden top.
Knald på kuløren
Allermest indbydende er de små nye rødbeder i deres smukke bundter med blanke blade og de små haler. Farven er et rigtigt godt argument for at spise rødbeder, en rødbede kan hurtigt få enhver tallerken til at ligne noget, man har gjort sig uhyre umage med, for at skabe et gastronomisk værk. Rødbeder kan spises både rå, bagt, stegt og kogt. Den er rig på jern, C-vitamin og en lang række andre vigtige mineraler. På samme måde som andre grove rødder mætter rødbeden utrolig godt, pga. de gode kostfibre. Opbevar rødbeden køligt, så kan den holde sig længe.
Den sunde fiberbombe
Hindbær er en af naturens helt store sundhedsbomber, som virkelig booster din krop. Hindbær giver dig kun 54 kalorier pr. 100 gram. Hindbær er en flerfoldssamfrugt med mange små røde stenfrugter. Smagen er fin og meget aromatisk. De smukke røde bær er spækket med fibre, der gør dig mæt og maven glad, hvilket bl.a. skyldes bærrenes kulhydrater. Desuden indeholder hindbær et væld af sunde antioxidanter, der både beskytter dig mod kræft og styrker immunforsvaret. Hindbær hører til de allermest fiberrige frugter, og 100 gram af bærrene formår at dække dagsbehovet for C-vitamin.
Den stærke grøntsag
Radiser er af mange opfattet som en stærk grøntsag. Radiser kan da også være stærke, og få tårerne frem og tungen til at slå krøller, men kan også være en sprød og skøn smagsoplevelse. De rød-hvide radiser hører det kolde køkken til, især radiser og rygeost hører godt sammen og er en meget dansk spise. De stærke små radiser indeholder C-vitamin, natrium, jod og raphanol. Radiser holder sig bedst uden top, så nip toppen af og opbevar dem i køleskabet, så holder de sig friske i en uges tid.
De blå mirakel bær
Blåbær er blå eller næsten sorte bær med rødviolet, syrlig saft. Bærret er dækket af et vokslag, der giver skindet en let sølvagtig overflade og er en naturlig beskyttelse. Blåbær skal være modne, når de købes, da de ikke modner yderligere efter høst. Vælg blåbær som er faste og hele og undgå dem, der er bløde og vandede. Blåbær er fyldt med vitaminer, bl.a. A-vitamin, B3, B5 samt mineralerne zink, krom, jern, calcium og magnesium, derudover er blåbær fyldt med antioxidanter.