CUIZINE

Gastrik – svær at undvære

Gastrik - svær at undvære
Foto: Arkivbillede

Når først du implementerer gastrik i dit køkken, finder du ud af, den bliver svær at undvære. Især når du laver saucer, hvor den hører naturligt til.

Hvad er Gastrik

Gastrik er i bund og grund en sirup. Den er lavet på karamelliseret sukker og æblecidereddike. Den kan bruges til at smage madelementer til med. Eksempelvis saucer, gryderetter og dressinger. For at ramme alle smagsløgene i din madlavning, skal den smage af både sødt, surt, bittert, salt og umami. Gastrik kan bidrage med sødt og syrligt på samme tid, så det kan være det element, der lige runder din ret af.

Hvordan laver du det

  • Smelt sukker til karamelmasse uden at branke
  • Tilsæt eddike og kog det af
  • Kog den ind i 2-4 minutter til den tykner
  • Hæld lidt på en tallerken og test konsistensen – den skal ikke være helt flydende, men skal kunne hældes
  • Opbevar på en skoldet flaske og brug efter behov

Du kan smage din gastrik til med forskellige ting, hvis du har lyst. Eksempelvis ingefær, rosmarin eller hvidløg. Det er helt op til din smag og lyst. Du kan jo også lave forskellige typer og have stående. Siruppen kan bruges til utrolig mange ting i køkkenet – kun fantasien og smagen sætter grænser.