CUIZINE

Sæt nyt krydderi på julen: Kanel, kanel og atter kanel!

 

Julen er højsæson for krydderier, og vi bruger rundhåndet løs af dem i mad, drikke og bagværk. Men ét krydderi slår alle de andre: Kanel. Hvert år finder man det rustrøde krydderi i stødt og hel udgave øverst på salgslisterne op til jul, konstaterer Santa Maria.

Populariteten skyldes ikke kun vores store forkærlighed for risengrød med kanelsukker. Årsagen findes også i fortiden, hvor krydderier kom langvejs fra og var kostbare. Også dengang var kun det bedste godt nok til julens retter, og derfor blev de dyrebare krydderier især anvendt denne ene gang om året. Kanel faldt i særklasse i danskernes smag og er i dag nærmest identisk med jul.

Kanel bliver strøed’, det gør julen sød

Hel kanel bruges i december typisk til krydring af varme drikke, og i julen dukker de smukke, rustrøde cigarer også op som bordpynt og i juledekorationer. Kanel i stødt form er uundværlig i småkager og andet julebag, lige som risengrøden er utænkelig uden det aromatiske drys. I år tilføjer Santa Maria også smagen af kanel til årets ris a la mande, og i opskriftsfolderen ”Spice julen lidt op” findes flere gode forslag til, hvordan krydderiet kan sætte ekstra smag på julemaden. Folderen fra Santa Maria kan hentes i supermarkeder over hele landet og på www.santamariajul.dk.

Ris_a_la_mande

Næsten klassiske Ris a la mande med krydret kirsebær: 

  • 200 g grødris
  • 1 liter sødmælk
  • 2 vaniljestænger
  • 1 kanelstang
  • 1/2 liter piskefløde
  • 100 g smuttede mandler

Skyl risene. Bring ris og mælk i kog. Flæk den ene vaniljestang og skrab kornene ud. Kom vaniljekorn og stang i gryden sammen med kanel. Kog risene i ca. 45 min. ved svag varme til en fast grød. Rør i grøden undervejs, så den ikke brænder på. Afkøl risengrøden. Tag vanilje- og kanelstang op. Pisk fløden til skum. Flæk den anden vaniljestang og skrab kornene ud. Tag en mandel fra og hak resten af mandlerne. Findel risengrøden med en gaffel og vend med flødeskum, vaniljekorn og mandler.

Krydret kirsebær

  • 1 glas dessertkirsebær
  • 2 kanelstænger
  • 2 stjerneanis
  • 2 tsk. majsstivelse

Kog kirsebær med kanel og stjerneanis ved svag varme i ca. 10 min. Jævn med majsstivelse udrørt i koldt vand. Server til ris a la mande.

Fakta om kanel

Hel kanel i pose Stødt kanel

Kanel er et af de ældste krydderier, vi kender, og findes i to udgaver fra henholdsvis Kina og Sri Lanka. Begge typer fremstilles af barken fra tropiske træer. Barken høstes og lægges til tørre. Mens den tørrer, ruller barken sig sammen til lange cigarlignende stænger, der skæres ud i passende stykker til hel kanel. Det kan være svært selv at knuse de hårde stænger, så kanel sælges fortrinsvis i stødt form.