Bliv inspireret af vores nabo mod øst, og nyd sommerens sidste solstråler med familie og venner, når det svenske krebsekalas indtager Danmark. Svenskerne forstår at fejre sensommeren og lade op til de lange vintermåneder med den traditionsrige madfest, hvor krebs og snaps går hånd i hånd. Gå all-in med det svenske og stil Snälleröds økologiske akvavitter på bordet. De er milde og viser, at der er et naturligt slægtsskab mellem krebs og krydderier som anis, fennikelfrø og citrus i de små glas.
Når højsommeren har varmet de smukke svenske skovsøer op, kravler de røde krebs op af vandet og er lige til at ’plukke’. Så er der krebsekalas. Heldigvis har den svenske tradition bredt sig til Danmark og har skabt en ny sensommertrend. Ikke overraskende har svenskerne udviklet akvavitter, der passer særlig godt til sommeren og krebs. Siden 1901 har Snälleröds Ångbränneri produceret økologisk akvavit til krebsegilderne med kvalitet, godt håndværk og tradition.
Et dejligt slag med halen
De svenske akvavitter fra Snälleröds er milde i deres fremtoning. Det giver plads til smagsnuancer af både snaps og krebs. Især Mäskdrängens Akvavit er et naturligt valg til krebsegildet, da den har fine noter af anis, fennikelfrø og citrusfrugt. Det giver en sødelig nuance af lakrids, som afbalancerer smagen, før akvavitten rundes af og giver et dejligt bittert slag med halen.
”Krydderiprofilen i både Mäskdrängens og Brännmästarens Akvavit er en anelse mere nedtonet end mange andre akvavitter, og derfor egner den sig særligt godt til krebs. Fennikel og anis er klassiske krydderier i kulinariske krebseretter, og derfor udgør Mäskdrängens Akvavit og krebs et rigtig godt makkerpar. Der er et naturligt slægtskab mellem krebs og krydderier som anis og fennikel” udtaler siger Eric Berntson, som genåbnede Snälleröds Ångbränneri i 1991.
Brännmästarens Akvavit er en original, nordisk perle inden for akvavitter. Den har en fyldig smag af kommen, anis og fennikel, og er derfor særdeles velegnet som krebsens makker. Brännmästarens Akvavit har en naturlig sherrysødme, som giver en lang og behagelig eftersmag.
Nip og få alle smagsnuancer frem
Der hersker mange myter omkring måden at drikke på, men Eric Berntson pointerer, at det altid er tilladt at nippe og tage sig god tid til at smage på akvavitten:
”Traditionelt nydes akvavitten til sild, men for at få den fuldendte smagsoplevelse, kan man med fordel nippe til og nyde sin akvavit, så man får alle smagsnuancerne med – især når man nyder den til kulninariske madretter. En god akvavit er kompleks og bør nydes i alle sine nuancer.”
Eksklusiv aftale med Coop
Det Danske Spiritus Kompagni, der er distributør af Snälleröds, har lavet en aftale eksklusivt med Coop, der frem til 2017 har rettighederne til at sælge Snälleröds produkter. Akvavitterne forhandles i Kvickly og SuperBrugsen. Vejl. pris er 119,95 kr.
OPSKRIFT: Krebs med dild og fennikelsalat med grape
Krebs med dild:
- 8 liter vand
- 2 dl salt
- 2 spsk. Sukker
- 1 tsk. Peberkorn
- 5-6 dildskærme
- 25-30 levende krebs
- 4 citroner
Fennikelsalat med grape
- 1 fennikel
- 1-2 røde grape frugter
- 1 skalotteløg
- ¼ – ½ citron
- 1 nip sukker
- Salt og peber
- 3 spsk. Olivenolie
- 3-4 spsk. Groft hakket dild
Fyld otte liter vand i den største gryde du har. Kom salt, sukker, peberkorn, dild og citron i vandet og få det til at bulderkoge. Kom halvdelen af de levende krebs i det spilkogende vand én efter én og hurtigt efter hinanden, så vandet bliver ved med at koge. Så dør krebsene nemlig, så snart de rammer vandet. Kog dem ca. 4-5 minutter og tag dem op af vandet. Brug nu samme fremgangsmåde til næste omgang krebs. Tag til sidst gryden af varmen og kom alle krebs ned i den. Lad dem stå og trække i lagen, til de skal serveres – gerne 6-8 timer. Tag krebsene op af lagen umiddelbart inden servering.
Snit fenniklen i tynde skiver. Skær eller pil skrællen af grapefrugterne, og skær frugten i skiver. Pil skalotteløg, og skær det i små tern.
Pres saften af citronen, og rør det sammen med lidt sukker, salt, peber og olivenolie. Bland fennikel, grape, dild og skalotteløg sammen med dressingen, og anret det på et stort fad. Drys evt. med lidt ekstra dild på toppen og servér.