CUIZINE

Karbonader og koteletter til aftensmad hitter blandt nordjyderne

Danmark er et lille land. Men alligevel er der forskel på, hvad vi spiser i øst og vest. Hos nordjyderne er det særligt karbonader og koteletter, der hitter til aftensmad. Også hakkebøf er mere populært i Nordjylland end i resten af landet. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken, som også slår fast, at pasta med kødsovs er den mest populære hverdagsret på tværs af landsdele.

Danskerne er glade for traditionelle retter som pasta med kødsovs, stegt kylling og frikadeller, når aftensmaden skal på bordet. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken, som har undersøgt danskernes madvaner for tredje år i træk. Igen i år er pasta med kødsovs på toppen af listen over mest populære hverdagsretter blandt danskerne landet over.

Men der er forskel på favoritretterne i det danske land. For nordjyderne gælder det, at de er vilde med svinekød. Især karbonader og koteletter i fad til aftensmad hitter i hverdagen hos nordjyderne. Mere end fire ud af ti nordjyder får ofte koteletter i fad, hvilket gør Nordjylland til Danmarks mest koteletglade landsdel. Det samme gælder for karbonader, som også er mest populære i det nordjyske. Til sammenligning er koteletter i fad kun jævnligt på bordet hos to ud af ti københavnere.

Nordjydernes hverdagslivretter

På de nordjyske middagsborde er hakkebøf med brun sovs og kartofler også et hit. Halvdelen af nordjyderne spiser ofte hakkebøf til aftensmaden mod kun knap fire ud af ti københavnerne og fynboer. Nordjylland er således den landsdel, hvor hakkebøf med sovs og kartofler er mest populært på middagsbordet. Hakkebøffen kommer ind på en top tre over de hverdagsretter, som nordjyderne oftest spiser efter frikadeller og stegt kylling. Dermed henvises landefavoritten pasta med kødsovs til en fjerdeplads blandt nordjydernes favoritretter. Faktisk er Nordjylland den landsdel, som spiser mindst pasta med kødsovs.

”Selvom Danmark er et lille land, spiser vi alligevel forskelligt alt efter, hvor i landet vi bor. Nordjyderne er den befolkningsgruppe, der oftest spiser karbonader, koteletter og hakkebøf, som er nogle gode retter til hverdag. Og når nordjyderne tyr til opskrifter i Karolines Køkkens opskriftsdatabase, er det også den mere traditionelle hverdagsmad som boller i karry, forloren hare og enebærgryde med kartoffelmos, nordjyderne søger på,” siger Tove Færch, som er leder af Karolines Køkken gennem 23 år. Hun fortsætter:

”Forskellene kan skyldes, at Danmark traditionelt set har været præget af egnsretter baseret på den lokale historie og kultur. Egnsretter er på sin vis blevet en vigtig kulturel markør for de forskellige landsdele men også de helt små lokale samfund i Danmark. Vores bopæl kan derfor afsløre en hel del om vores madvaner og smagspræferencer. Nogle landsdele er ligefrem kendte for at være gode til at lave bestemte retter eller desserter, som eksempelvis en nordjysk krøsterkål, fynsk brunsviger, sønderjyske solæg eller vestjyske ølben,” siger Tove Færch.

Tal fra Karolines Køkkens opskriftsdatabase viser hvilke retter nordjyderne har søgt mest på i år. Her er det igen den traditionelle hverdagsmad, som topper listen. De fem mest søgte opskrifter blandt nordjyderne er nemlig kartoffelsuppe, boller i karry, koteletter og bacon i fad, forloren hare og karbonader med ærter og gulerødder.