CUIZINE

Årets juleakvavit: Et stykke danmarkshistorie

image002-4

Aalborg Jule Akvavit er dansk brændevinshistorie samlet i en flaske. Siden 1982 har danskernes kvalitetsbevidste ganer kunnet nyde denne fyldige og velsmagende luksusakvavit. For 33. år i træk hylder Aalborg Jule Akvavit udviklingen af den danske brændevinstradition, men i år lanceres den i en unik etårig jubilæumsflaske. Årets flaske markerer et stykke særpræget danmarkshistorie, hvor brændevin blev et symbol på forbrødring.

Tid til traditioner og forbrødring
Graver man lidt i danmarkshistorien, så har brændevin faktisk været en del af store historiske begivenheder – lykkelige og dramatiske. Derfor har Aalborg Akvavit valgt at dedikere den 33. udgave af danskernes foretrukne juleakvavit til en speciel begivenhed, der ændrede danmarkshistorien.

”Årets Aalborg Jule Akvavit markerer 150 året for slaget ved Dybbøl. Historien handler ikke kun om en storpolitisk krig, hvor naboer blev gjort til fjender, men også om soldater, der imellem kampene fandt tid og plads til forbrødring. Faktisk var brændevin en del af soldaternes feltration, og beretninger fra slagmarken fortæller hvordan de danske og preussiske soldater samledes over en tår brændevin, når freden havde sænket sig over slagmarken, ” fortæller kategorichef for Aalborg & Gammel Dansk, Claus Toftkjær
I dag er julen hjerternes og dråbernes fest, hvor vi samles med familie og venner rundt om det traditionelle julebord. I dag står Aalborg Jule Akvavit som et symbol på det hyggelige fællesskab.

Original og historisk jubilæumsflaske
Aalborg Jule Akvavit er kendt for de skulpturelle flaskedesign, der traditionelt ændres hvert 3. år og har gjort flaskerne til eftertragtet samlerobjekter. Men i år er flasken helt unik, og vil kun være tilgængelig i julen 2014. Flasken er en etårig jubilæumsflaske, som markerer 150 året for slaget ved Dybbøl og forbrødring på tværs af grænser. Flaskens runde former og mørke nuance er inspireret af brændevinsflasker fra midten af 1800-tallet.

Formen på flaskehalsen er specialdesignet til at give den velkendte klukkende lyd, når der skænkes Aalborg Jule Akvavit ved julebordet. Samtidig er flaskens etiket blevet skiftet ud med et kunstnerisk silketryk, der gør at flaskens ydre lever op til dets eksklusive indhold. Flasken er pakket i en elegant mørkegrøn gaveæske, som fortæller flaskens og juleakvavittens historie.

Silketrykket på bagsiden af flasken fortæller historien om en dansk og preussisk soldater, som imellem kampene har fundet tid og plads til forbrødring over en tår brændevin. Billedet er en nyfortolkning af et originalt og historisk kobbersnit af den tyske militær- og slagmaler Wilhelm Camphausen (1818-1885), som blev berømt for sine billeder af kampscener under den slesvigske krig.

Længe leve traditionerne
Aalborg Jule Akvavit er en kraftig luksusakvavit, som siden 1982 har hædret den danske brændevins- historie. Årets flaske indeholder den velsmagende og velkendte juleakvavit, som er danskernes foretrukne tilbehør til julemenuen. Aalborg Jule Akvavit er en hyldest til de to ”brændevinsfædre” Isidor Henius og Harald Jensen og er fremstillet efter de samme gamle recepter fra slutningen af 1800-tallet.

Traditionstro har akvavitten bevaret alkoholstyrken på 47 %, og er krydret med destillat af frø fra kommen, dild og koriander. Smagen opleves som tydelig kommen med diskrete noter af dild, fennikel, kanel og appelsin.

Forhandles hos vinhandlere og i førende dagligvarebutikker fra midt oktober. Vejl. pris: 179,95 kr. for 70 cl.