CUIZINE

10 madtraditioner til nytår verden over

De mange årlige højtider er dage, de fleste af os ser frem til. Om det er fastelavnen, der mest er til for de yngre i familien, eller nyere traditioner som Valentins Dag, hvor elskende par fejrer kærligheden, eller til julen, der samler hele familien om det pyntede træ. Alle dagene er forbundet med traditioner – fra udklædningen til fastelavn, eller at brænde heksene på bålet til Sankt Hans. Det, vi madører elsker allermest, er maden! De søde fastelavnsboller, lammekødet til påsken eller det traditionelle and og flæskesteg d. 24. December, så er der bestemte traditioner og retter, der er forbundet med årstiderne, men det er ikke helt det samme verden over, hvor de forskellige højtider fejres. Læs med her, når vi har samlet 10 traditioner fra rund om i verden.

1) Lange nudler

I Japan, Kina og andre asiatiske lande, er det en tradition at spise lange nudler. Ifølge traditionen må nudler ikke knække under tilberedningen, og derfor er det oftest wokretter, man ser på spisebordet nytårsdag.

2) Svinekød

Grise er et symbol på fremskridt. Det gør sig i hvert fald gældende i lande som Østrig, Ungarn, Portugal, Spanien og Cuba. Nogle siger det er på grund af, at grise ikke kan bevæge sig baglæns. Andre siger, det er på grund af deres spisevaner, når de skubber trynen frem, for at finde mad. Det gælder sig ikke kun kødet fra en gris, men også griselignende småkager og andet bagværk er populært i disse lande.

3) Hele fisk

Ordet ”fisk” lyder som ordet ”overflod” på kinesisk, og på grund af dette sjove tilfælde, er hele fisk meget populære i Kina, hvor det betegnes som et måltid, der bringer held. Især til nytår er retten populær – den skal dog serveres hel med hoved og hale. Dette symboliserer nemlig, at man får et godt år fra start til slut.

4) Granatæbler

I Tyrkiet er granatæbler et symbol for held af mange årsager. Den røde farve, der repræsentere et menneskehjerte, er tegn på liv og fertilitet, og de mange små kerner repræsenterer velstand – alt sammen noget, man ønsker for det nye år.

5) Grønt

Okay, ikke ALT, hvad der er grønt, men grønne grøntsager og kål er populært at spise i Sydamerika og dele af Europa. Dette er på grund af deres udseende, der ligner penge. Overtroen lyder, at jo mere du spiser, jo mere velstand får du.

6) Linser

I det madrige Italien er linser en stor spise – især retten grønne linser med pølse, på grund af linsernes mønt-lignende facon og pengelignende farver. Også i Ungarn er linserne populære, hvor de dog bliver spist i suppe for det meste.

7) Marinerede sild

I Polen, Tyskland og andre dele af Skandinavien siges det, at det bringer held at spise sild, når klokken slår tolv.  Derudover gør den sølvlignende farve på fisken også, at det symboliserer rigdom i fremtiden.

8) Sortøjede bønner

I det sydlige USA serverer mand traditionelt en ret ved navn ”Hoppin’ John”, der indeholder disse bønner. Man levner altid og spiser resten dagen efter, hvor retten skifter navn til ”Skippin’ Jenny”. Det symboliserer nøjsomhed og bringer held i det nye år.

9) Majsbrød

Endnu en tradition i det sydlige USA er majsbrød, som er normal spise året rundt, men især i syden bliver spist til nytår. Den guldlige farve symboliserer nemlig en krukke guld, der skal give velstand.

10) 12 vindruer

I sydlige dele af Europa – især i Spanien – er det en tradition, at man skal spise 12 druer på slaget tolv; en drue per sekund. Det symboliserer nemlig både held og fred for de næste 12 måneder.
Efter dette lille indblik i madkultur på tværs af kontinenter, kan du besøge denne hjemmeside og handle ind online til eksempelvis dette års nytårsmenu.