Hvad kommer man i vinglassene på Noma? Og hvilke tanker ligger der bag vinudvalget på en af verdens mest indflydelsesrige restauranter? Nomas chefsommelier fortæller om sit liv med vin og præsenterer sin fortolkning af René Redzepis mad i vin. Økologi, biodynamik og vin nature er omdrejningspunkterne.
Hvilke vine passer til alle de elegante og lette retter, der kommer fra Nomas opfindsomme køkken, der er baseret på de nordiske råvarer med tætte forbindelser til naturen? Med tiden er svarene på det gået i retning af vin nature – de fleste økologiske eller biodynamiske.
Det er svenskfødte Pontus Elofsson, der har skabt restaurantens vinfilosofi, og det har været en længere opdagelsesrejse. For også i glassene vil Noma udfordre deres gæster, være innovative og bevæge sig udenfor det konventionelle landskab. Elofsson siger: ”Noma har i den henseende bidraget til at ændre synet på, hvilket vine der er gangbare på gourmetrestauranter”.
Bogen giver os indblik i tankerne bag Nomas vinudvalg, indsigt i begrebet naturvin – vin nature – og gør os klogere på vin- og madsammensætninger.
Foruden at være en historie om Nomas vinfilosofi, så er det også Pontus Elofssons personlige vinhistorie. Fra han forlod universitetsverdenen for at blive sommelier, rejste over sundet og fik ansættelse på flere københavnske toprestauranter, inden han i 2004 blev sommelier på Noma. Undervejs har hans smag indenfor vin udviklet sig betragteligt, og især har den taget en biodynamisk drejning – et spor, der til stadighed optager ham og foldes ud i bogen.
Pontus Elofsson er født i 1970 og opvokset ved Sveriges vestkyst. I en alder af 26 forlod han studierne ved Lunds Universitet for at kaste sig over sommelierfaget. Han arbejdede herefter på bl.a. Pierre André, Krogs Fiskerestaurant og Era Ora, inden han kom til Noma. Sideløbende har han importeret naturvin til sit fædreland.
Bogen udkommer 29. oktober 2012