CUIZINE

God vin – flot serveret

cuizine_rødvinsglas

Et godt glas vin skal helst serveres i det rigtige glas. Her ser vi på, hvilke glas der skal til for at få fuld udbytte af en god flaske vin.

Det perfekte glas højner smagen og selve oplevelsen
Ligesom god mad serveres af flotte fade, kan det også være besværet værd at finde et par gode, smukke glas til den gode vin. Men hvad er et godt glas? Et godt glas kan faktisk være mange ting. Det kan være et glas, der er formet som en tulipan, hvor en lille smule af vinens bouquet får lov at slippe ud af glassets indsnævring foroven til stor fryd for lugtesansen. Det kan også være et virkelig smukt og elegant glas, der fremmer hele den oplevelse, det er at smage en god vin, også på det æstetiske plan. Men vinen skal selvfølgelig også være derefter, for der er altså forskel i smag og kvalitet på den 3-literspapvin med sammenstukket EU-vin fra discountsupermarkedet og så den dyrere vin med rendyrkede druer, der egner sig til fx fuglevildt. Find det perfekte glas på denne hjemmeside.

Glasset skal passe til vinen
Så det perfekte glas kan både være det, der indskærper lugt- og smagssanserne på grund af udformningen af glasset. Eller det, som beriger en med en guddommelig oplevelse af de sjældne. Man kan dertil sige, at det med glassene ikke bør gå hen og blive det faktum, der trækker oplevelsen af den gode vins smag og bouquet nedad. Rationelt set kan det virke forbløffende at investere i vine til et par hundrede kroner, hvis man ikke har et godt glas at drikke det af – når man nu tænker på, at man kan få udmærkede glas til omkring 50 kr. stykket, som jo kan bruges igen og igen.

Frigivelse af duftstoffer
Hvis du er ude efter et godt vinglas, der ikke kun taler til det æstetiske, kan det anbefales at købe et glas, som har form som en tulipan. Mange vinkendere gør det, at de slynger vinen rundt i glasset – dette gøres for at frigøre vinens duftstoffer, det vil sige, at det er her, man bedst kan identificere vinens finesser og nuancer. Det er vigtigt, at bunden er bred og kummen stor nok til, at vinen kan udfolde sig optimalt. Det er også vigtigt, at glasset indsnævres for oven, da vinens dampe (eller duftstoffer) ellers ikke kan samles igen – så vil de forsvinde, og vinnyderen går dermed glip af disse til at fuldende oplevelsen.