Der er turbo på omlægning til økologi i de kommunale køkkener i et nyt landsdækkende projekt kaldet Egologika . Aalborg Kommune går ind i projektet med et mål om at nå 60 % økologi i kommunens køkkener inden 2020, og Fødevareministeriet støtter projektet med 6 mio. kr.
Ekstra skub i omlægning til økologi
Vi er glade for, at vi med tilsagnet fra fødevareministeren kan få sat ekstra skub på omlægningen til økologi i vores køkkener, så vi hurtigere kan komme i mål med de 60 % økologi, som vores kommende Bæredygtighedsstrategi 2013-16 lægger op til. Vi ser Egologika som et godt supplement til det, vi allerede er i gang med, nemlig efteruddannelse af alt køkkenpersonale, siger Thomas Kastrup-Larsen, Rådmand for Sundhed og Bæredygtig Udvikling, med Egologika får vi mulighed for direkte omlægningshjælp i de enkelte køkkener.
Egologika er udsprunget af Fødevareminister Mette Gjerskovs målsætning om at fordoble det økologiske landbrugsareal og øge de offentlige fødevareindkøb til at være 60% økologiske i 2020.
Ved at tænke bæredygtigt og gøre ord til handling vil Aalborg Kommune vha. Egologika øge antallet af institutioner, der prioriterer økologi. I øjeblikket er der næsten 30 daginstitutioner, der indkøber over 60 % økologisk mad. Ved målrettet indsats er det muligt at få resten af køkkenerne med, vurderer Ragnhild Bennedsen, projektkoordinator for økologi i Aalborg Kommune.
Fortsat udfordringer
Der er dog stadig mange udfordringer for at nå målsætningen, forklarer Ragnhild Bennedsen:
”For at få et sådan projekt til at lykkes er der mange bolde, der skal i mål. Indkøbsaftaler, der tidligere ikke har prioriteret økologi, kommer til at rumme krav om levering af økologi, og information om at kravet til økologiprocenten vil stige.”
Undervisning skal sikre et naturligt økologisk valg
Omlægningen til sundere, økologisk mad kræver et kompetenceløft i de offentlige køkkener og en omlægningsproces i kommunernes institutioner. Fødevareministeren har derfor afsat 28 mio. kr. i år til undervisning af køkkenpersonale i økologisk omlægning. En del af disse midler skal sikre målrettet undervisning af køkkenpersonale i Aalborg. Aalborg kommune deltager med et delprojekt samme med Aalborg Sygehus, Vendsyssel Sygehus og 7 andre offentlige enheder i landet i omlægning af offentlige køkkener til økologi.
Ved hjælp af undervisningen skal økologi i fremtiden være en naturlig del af hverdagens kost for de aalborgensiske offentlige køkkener. Som Mette Lindorf fra daginstitutionen Fuglsang udtrykker det: ”For Fuglsang er det et helt naturligt valg og ikke en udfordring at arbejde med økologi.”
Der er ikke råd – til at lade være
Tankegangen om økologi, indebærer flere elementer om bæredygtighed. Energifor-brug i køkkener, mere lokal mad, mindre kød, bedre udnyttelse af fødevarer samt mindre madspild. Forskere vurderer, at 35-50 % af alle fødevarer i offentlige stor-køkkener aldrig når at fylde en tom mave. I stedet kommer de til at fylde en i forvejen proppet skraldespand.
”I vores velfærdssystem er der ikke har nogen særlig stor motivation for at bestille fødevarer i passende mængder – til gengæld er der masser af motivation for at bestille rigeligt”, siger Ragnhild Bennedsen. I stedet bør man finde løsninger, hvor man producerer mad med mindst mulig spild. På den måde er det ikke overdådighed, men derimod kvalitet, der bliver styrende.
Ifølge Økologisk Landsforening kan sundere og økologiske fødevarer indarbejdes i køkkenerne til samme driftsbudget, hvis man har en villighed til at investere i omlægning af madproduktionen i køkkenerne. Hvis der blot kan spares 10 % på madspild er en eventuel merpris på økologien hjemme!