BøæredygtigeGrise

Local Cooking-vinder vil opdrætte egne grise og fodre dem med grønt køkkenaffald. Elmely Kro har anskaffet sig tre smågrise, der skal gå i en indhegning ved det kendte spise-sted. Hele sommerhalvåret får grisene det grønne affald fra køkkenet, og til efteråret bliver de velvoksne dyr en del af kroens menu.

Da Poul Bøje Nielsen i 2010 overtog Elmely Kro ved Holbæk, var det et mål, at tre fjerdedele af alle kroens råvarer skulle hentes i lokalområdet. Målet er nået, og den bæredygtige tanke har sammen med godt håndværk de to seneste år gjort kroen til vinder af den regionale kokkekonkurrence Local Cooking, hvor netop brugen af lokale råvarer, bæredygtighed og originalitet i kokkekunsten vejer tungt.

Senest vandt Elmely Kro prisen for på delikat vis at udnytte de dele af grisens hoved, som ellers ofte går til spilde, og nu er Poul Bøje Nielsen klar til endnu et bæredygtigt tiltag: Kroen har anskaffet sig tre smågrise, der lever i en hytte i en indhegning på et stykke jord ved restauranten. Dyrene vil de kommende måneder hovedsageligt blive fodret med det grønne affald fra køkkenet, og til efteråret vil de blive slagtet og indgå i kroens menu.

”Ligesom vi hele tiden udvikler nye retter, er det også vigtigt for os at gøre hverdagen på kroen så bæredygtig som muligt. Ved at gøre grisene til en del af vores produktionen, får vi skabt en cyklus, som passer rigtigt godt med det, vi gerne vil stå for”, forklarer Poul Bøje Nielsen.

Mange tons grønt affald
Han og de ti ansatte på Elmely Kro tilbereder gennemsnitligt mellem 400 og 450 kuverter til krogæsterne og ud af huset i løbet af en weekend. Det giver på årsplan mange tons grønt affald fra blandt andet skrællede gulerødder, snittede asparges og ordnede kål. Det er råvarer, som tidligere røg i skraldespanden sammen med resterne fra bordene, forklarer Poul Bøje Nielsen.
Ligesom langt hovedparten af de øvrige råvarer hentes også de tre grise tæt på kroen. Leverandøren driver en gård en kilometer væk og er valgt ud fra sin tilgang til produktion af råvarer – det handler om lidenskab og kvalitet:

”Kvaliteten skal være der, så når vi finder en god lokal leverandør, foretrækker vi helt klart lokale leverancer. Vi samarbejder med folk, der brænder for det, de arbejder med. Sådan er det også med landmanden, der leverer grisene – velfærden for dyrene betyder noget, og faktisk begynder han nu også selv at undersøge mulighederne for at få frilandsgrise. Det er bestemt en positiv udløber af samarbejdet”, siger Poul Bøje Nielsen.

Han glæder sig over, at det er lykkedes så godt at få et stærkt netværk af leverandører i lokalområdet:
”Det er blevet et projekt og et samarbejde, som vi alle er stolte af, og som Local Cooking priserne også er udtryk for. Bæredygtigheden ligger i det lokale, og vi oplever, at nye leverandører er begyndt at henvende sig til os for at være med. Det er en god udvikling for egnen, synes jeg”.

Siden Poul Bøje Nielsen overtog Elmely Kro i 2010 er omsætningen steget med 375 procent.

Comments are closed.