KB_nær_venstreside_0814

Danske butikker smider over 150.000 ton mad ud hvert år, viser den første undersøgelse af madspildet i servicesektoren. Miljøminister Kirsten Brosbøl opfordrer butikkerne til for alvor at komme i gang med at forebygge madspild.

Tonsvis af brød, bananer og bøffer ryger i butikkernes affaldscontainere i stedet for i indkøbskurven. For første gang nogensinde er madspildet i servicesektoren blevet kortlagt af Miljøministeriet, og rapporten viser, at danske købmænd og supermarkeder hvert år smider mere end 150.000 ton mad ud. Det svarer til, at der hver eneste dag bliver kørt over 3.000 indkøbsvogne fyldt med mad direkte i skraldespanden. Stiller man vognene op på række, når de fra Aarhus til Paris på et år.

Dermed står detailhandelen for godt 70 procent af madspildet i hele servicesektoren – mere end engroshandel, hoteller, restauranter, institutioner og kantiner tilsammen. Det store madspild får miljøminister Kirsten Brosbøl til at forlange handling fra detailhandlens side.

– Det er grotesk, at butikkerne smider så meget mad i skraldespanden. Hvert år bliver der smidt mad ud, der samlet kunne fylde 1,2 millioner indkøbsvogne. Heldigvis er mange butikker selv begyndt at sætte fokus på problemet. Men der er stadig lang vej endnu, og jeg vil gerne opfordre detailhandlen til for alvor komme i gang med at forebygge madspild, siger Kirsten Brosbøl.

10 gode råd

Miljøministeren vil sætte fokus på madspild i en ny strategi for affaldsforebyggelse, der kommer her i efteråret. Det er regeringens målsætning, at madspild reduceres i alle led af værdikæden for fødevarer, og den nye strategi for affaldsforebyggelse indeholder en lang række initiativer, der skal bakke op om denne målsætning. Men allerede nu kan butikkerne få hjælp til at dæmme op for spildet i en ny folder fra Miljøministeriet med ti gode råd til, hvordan man kan minimere madspild.

– Madspildet skyldes ikke kun mange regler eller kræsne forbrugere. Nu giver vi butikkerne helt konkrete råd til, hvordan de kan reducere spildet. For eksempel kan man passe særligt godt på skrøbelige varer som frugt og grønt. Og man kan nedsætte prisen på varer, der nærmer sig udløbsdatoen, som nogle supermarkeder allerede gør. Jeg håber, at flere vil gøre mere for at komme butikkernes madspild til livs, siger Kirsten Brosbøl.

For at sætte mere fokus på madspild, arrangerer Miljøministeriet i samarbejde med forbrugerforeningen Stop Spild Af Mad i dag Danmarks største event mod madspild på Rådhuspladsen. Miljøministeren åbner eventen, og fra kl. 14 til 17 vil flere tusinde mennesker blive bespist med gratis overskudsmad.

Foto: Claus Bjørn Larsen 

Comments are closed.