For nogen er sommerferien ved at være slut, og måske er grillmaden ved at blive lidt ensartet. Ofte er grillen nemlig forbeholdt pølserne og bøfferne, men det er der ingen grund til. Den danske sommer betyder nemlig også stribevis af friske danske grøntsager – som er lige til at smide på grillen.

En af de første ting, som mange danskere hev frem, da sommeren gjorde sit indtog, var grillen. En god bøf og pølser på grillen er et hit i de fleste hjem – og grøntsagerne bliver ofte begrænset tilbehør, der snittes i køkkenet. Men i løbet af sommeren har vi adgang til en lang række friske danske grøntsager, som er oplagte at lægge på grillen. Det fortæller Pernille Bech, som er seniorkonsulent i Dansk Gartneri.

”Flere af vores danske grøntsager er oplagte til grillen, og over sommeren er bl.a. hjertesalat, kål, champignons og majs i sæson i Danmark. Sommeren giver os mulighed for at få lækre og smagfulde danske grøntsager, så det er bare om at udnytte det. De er mest friske, og så kan man altid stole på en høj fødevaresikkerhed, når det er dyrket i Danmark,” siger Pernille Bech, seniorkonsulent i Dansk Gartneri.

Undersøgelser viser gang på gang, at Danmark ligger helt i top, når det kommer til fødevaresikkerheden. En af årsagerne til det, er det høje vidensniveau i produktionen:

”De danske gartnere er mestre i at anvende nye metoder i produktionen, som gør, at dansk frugt og grønt har et lavere indhold af pesticidrester end udenlandsk,” siger Pernille Bech.

GODE GRØNTSAGER TIL GRILLEN

  • Spidskål: Skær kålen i både på langs. Fjern stokken i midten. Dryp med lidt olivenolie og grill på direkte varme 5-6 min. i alt. Dryp med citronsaft og krydr med salt, og så har du et lækkert sundt element på grilltallerkenen.
  • Grillsalat: Vidste du, at du kan grille en snittet salat? Snit f.eks. gulerødder, løg, peberfrugt og kål, rør en marinade i salaten, og pak salaten ind i sølvpapir og læg det på grillen i 5-10 minutter. Grøntsagerne bevarer al deres smag, saft og kraft, når de bliver grillet på denne måde.
  • Hjertesalat: Halver salaterne, skyl dem godt og afdryp, så de er helt tørre. Pensl salaten med olie og eventuelt nogle krydderurter og grill på begge sider til de får farve.
  • Peberfrugt: Halvér en peberfrugt og pensel dem udvendigt med lidt olie. Læg fyld i den halve peberfrugt som f.eks. svampe, forårsløg, tomater og friske krydderurter – og læg eventuelt noget kogt spelt i peberfrugten også. Læg en skive gedeost på toppen og grill dem ca. 10 minutter.
  • Squash: Grill skiver af squash ved at pensle dem med lidt olie og drysse salt og peber på. Du kan også rulle skiverne sammen og fylde dem i midten med pesto og ost – og så en tandstik igennem. Fantastisk lækkert og tager kun 5 minutter på grillen.
  • Fennikel: Skær toppen af fennikel og flæk dem. Pensl fennikel med olien og krydr med salt og peber. Grill fennikel ved middelvarme på alle sider, til de er gyldne og føles møre. Vend den grillede fennikel i nogle solsikkekerner, forårsløg og lidt krydderurter.

Læs mere om dansk frugt og grønt på osdergror.dk

3 SIMPLE GRILL TIPS

  • Skær grøntsagerne i større stykker, så de ikke falder ned gennem risten. Sæt dem evt. på spyd, som har ligget en halv time i blød i vand.
  • Undgå at grøntsagerne brænder fast. Pensl med en marinade af olie og friske krydderurter som estragon, salvie, persille, dild, timian eller mynte.
  • De fleste stykker grøntsager skal kun grilles 5 -10 minutter, så hold øje med grillen.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *